Lær barna å sykle – våren er her!

Det finnes ingen fasitsvar på når barn kan og bør lære å sykle. Det er heller ikke noen fasit på om de bør lære dette med eller uten støttehjul. Det som er sikkert er at opplæringen bør skje på et område uten biltrafikk. Smårollinger har ikke forutsetninger for å forstå hvordan trafikken fungerer, og kan komme opp i høy hastighet i nedoverbakker. I tillegg anbefaler Trygg Trafikk at barn fra første stund blir vant til at de må ha hjelm når de bruker tohjulssykkel.

Sykling er en populær aktivitet, og med små sykler tilpasset de minste kan de starte tidlig. De minste sykkelmodellene har også støttehjul, som gjør det enklere å komme i gang. Det er i dag vanlig at de fleste barn får sin første tohjulssykkel, med eller uten støttehjul, i alderen 3-5 år.

21 gir på den første sykkelen er ikke noe poeng, barnet har mer enn nok med å lære seg å håndtere farkosten uten disse elementene.

Dersom barnet har syklet mye på trehjulssykkel har det bedre motorikk i forhold til å trakke. Mange barn har erfaring med sparkesykkel i en eller annen variant. Erfaringen med å balansere gjør at de lettere vil beherske tohjulssykkel. Det er ellers individuelt hvor fort barn knekker syklekoden.

Far og barn paa sykkel

Støttehjul?

Det er ingen fasit på om barn bør lære å sykle med eller uten støttehjul. Fordelene med støttehjul er at barnet enkelt og trygt kan bli kjent med tohjulssykkelen, ettersom sykkelen står oppreist selv om den står stille. I tillegg slipper du å stå/gå/løpe bak med krokete rygg for å holde balansen for barnet. Dersom barnet er skeptisk til å gå over til tohjulssykkel vil støttehjulene alltid være å foretrekke for å øke tryggheten. Støttehjulene øker også motstanden vesentlig, noe som gjør at hastigheten blir lavere, og risikoen blir mindre.

Men støttehjulene reduserer også fremkommeligheten. Det er tyngre å trø, og både hastighet og potensiell distanse blir redusert. I tillegg kan barn ofte sitte skeivt på sykkelen.

Bremser

Sykler kan bremses med pedalene eller håndbrems. For de minste syklene er det vanlig med begge deler. Det er delte meninger om hvordan barna skal lære å bremse. Min erfaring er at de i starten uansett ikke bruker håndbremsen, men kun pedalbremsen. Andre mener det er enklere å lære at pedalene er til å trakke framover med, mens all bremsing skjer med håndbremsene. For å sette smårollingen best mulig i stand til å stanse er det viktig at håndbremsene er lette nok til at barnet greier å håndtere dem.

Tilpassing av sykkel

For å øke kontrollen bør barnet kunne sette begge beina nedi bakken samtidig som det sitter på setet. Etter hvert som kontrollen øker, kan setet heves slik at pedalkraften øker.

Hjelm

Det er ikke påbudt med sykkelhjelm i Norge, men det anbefales likevel at barn (og voksne) bruker hjelm på tohjulssykkel. Sykkelhjelmer skal være utstyrt med en rød låsespenne som ikke løses ut ved fall. Vær da obs på at hjelmen kan medføre kvelningsfare når den brukes i annen lek uten sykkel. Det finnes også egne lekehjelmer, men disse har grønn spenne som løses ut for å unngå kvelning.

Alene på to hjul
Den beskrevne metode her er hentet fra Syklistenes Landsforening. Den er ikke nødvendigvis den riktige for ditt barn, men er prøvd med stort hell av mange. Forutsetningen er at barnet er blitt fortrolig med sykkelen, og selv har herredømme over brems og stans. Støttehjulene må selvfølgelig være demontert.

1. Finn en rett strekning på et trafikksikkert område.

2. Hold bak på sykkelen mens du går fort. Si til barnet: ”Brems, stans og sett ned benet.” Dette gjentas til du føler barnet har det inne.

3. Så gir du instruks til barnet at du skal skyve sykkelen i fart, men at det ikke skal tråkke pedalene rundt, og at det skal bremse, stanse og sette ned benet når du sier fra.
Du skyver sykkelen i fart, og etter noen få meter får du barnet til å stanse. Dette gjentas til barnet føler seg sikker.

4. Nå gjør du det samme, men ber barnet om å tråkke en til to omdreininger på pedalene før det stanser. Slik kan du øke antallet tråkk til det faktisk sykler av seg selv.

5 Nå har dere kommet til siste punkt, som er at barnet selv setter sykkelen i fart. Lær det å sette høyre fot på pedalen i stilling ”5 over 12”. Når barnet tråkker ned høyre pedal samtidig som det skyver fra med venstre fot som det har i bakken, er det lett og få sykkelen i bevegelse.

Bruk speil
Når voksne sykler sammen med barn er det en stor fordel at voksensyklene er utstyrt med speil. Disse er nå så små, lette og lekre at det ikke er noen grunn til ikke å bruke dem. Du vil da ha full kontroll over all trafikk som kommer bakfra. Hvis du sykler foran barnet har du hele tiden øye med hva som foregår. Er du alene sammen med barnet, legg deg rett bak og litt ut i veibanen. Er dere to, ligger den ene litt foran og den andre bak. Slik sykler du trygt sammen med barn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>